Alle specialisaties
gewoon bij uw eigen
Tandarts

Maak een afspraak

Röntgenfoto’s bij uw tandarts

De tandarts maakt veel gebruik van röntgenfoto’s. Voor de diagnose bij klachten maar vooral ook om klachten voor te zijn. Door een röntgenfoto kan bijvoorbeeld een gaatje in een kies opgespoord worden terwijl dit nog klein is en kunnen uitgebreide behandelingen voorkomen worden. Hoe vaak en hoe veel foto’s nodig zijn hangt af van een aantal factoren, bijvoorbeeld hoe groot uw tandarts het risico op gaatjes bepaalt. Ook van tanden die bepaalde behandelingen hebben (gehad), zoals een kroon of een wortelkanaalbehandeling, heeft uw tandarts soms een foto nodig.  Wij volgen hierbij de Europese en nationale richtlijnen. Uw tandarts bij Amstel Dental is altijd bereid om uit te leggen waarom een foto nodig is.

Soorten röntgenfoto’s

Bitewings (kleine röntgenfoto)

Op deze foto’s staan de kauwvlakken van de kiezen. Bitewings worden gebruikt om gaatjes op te sporen. De meeste gaatjes beginnen namelijk tussen de kiezen in en zijn met het blote oog niet zichtbaar. Afhankelijk van uw situatie zal de tandarts deze eens per 6 maanden of per 3 jaar nodig hebben.

Kleine röntgenfoto

Op deze foto staan een paar tanden of kiezen inclusief hun wortel afgebeeld. Deze worden gemaakt als daar speciaal aanleiding toe is. Bijvoorbeeld bij klachten, een wortelkanaalbehandeling of een kroon.

Kaakoverzichtsfoto (OPT)

Op deze foto staan alle tanden en kiezen, de wortels en de gehele kaak. Deze foto wordt onder andere gemaakt bij het beoordelen van verstandskiezen, pijnklachten of als er meerdere tanden en kiezen behandeld zijn met bijvoorbeeld kronen en wortelkanaalbehandelingen.

CBCT

De “cone beam computed tomography” ofwel de CBCT is een 3D-versie van de kaakoverzichtsfoto. De CBCT heeft een veel lagere dosis dan een gewone CT-scan. Een CBCT wordt onder andere gebruikt voor diagnose bij pijn, wortelkanaalbehandelingen, implantaten en verstandskiezen. Lang niet iedere tandartspraktijk beschikt over een CBCT-apparaat. Amstel Dental beschikt over een moderne CBCT en uiteraard gekwalificeerde tandartsen om de CBCT te maken en te beoordelen. Ook als u een eigen tandarts heeft buiten Amstel Dental kan op verwijzing een CBCT bij Amstel Dental gemaakt worden.

Röntgenfoto’s van oude tandarts bij overstap

Was u tot voorheen patiënt bij een andere tandarts? Dan is het goed om uw oude röntgenfoto’s en gegevens mee te nemen bij de eerste afspraak. Uw oude tandarts kan de foto’s beveiligd digitaal naar ons verzenden. In verband met privacywetgeving verzoeken we u zelf contact op te nemen met uw oude tandarts.

Onze voordelen:

Moderne praktijk met nieuwste technieken

Specialisten op elk vakgebied in huis

Ruime openingstijden, ook ’s avonds en in het weekeinde.

Persoonlijke benadering

In termijnen betalen mogelijk

Amstel Dental werkt volgens de laatste technieken