Invisalign schoonmaken

Invisalign aligners?

Invisalign beugels zijn doorzichtige beugels die worden gebruikt om geleidelijk tanden recht te zetten. Het Invisalign systeem werkt met een reeks van uitneembare beugel die elke 1-2 weken wisselen totdat de gewenste eindstand bereikt is. Ze bieden veel voordelen ten opzichte van de traditionele slotjesbeugel. We geven graag tips hoe u de aligners het beste reinigen kunt zo dat ze lekker fris blijven.

Waarom is het belangrijk om de Invisalign aligners schoon te houden?

De Invisalign beugel wordt 22 uur per dag gedragen, en dat betekent dat hij in contact komt met speeksel, eten en drinken. Hierdoor kunnen bacteriën en voedselresten zich ophopen op de beugel, wat kan leiden tot gaatjes, slechte adem, geïrriteerd tandvlees en verkleuring van de beugel. Voor een schone mond is ook een goede mondhygiëne belangrijk

Hoe vaak moet je je Invisalign beugel schoonmaken?

Het is aan te raden om dit te doen iedere keer als u de tanden poetst. Daarnaast is het ook verstandig om de beugel schoon te maken nadat u hebt gegeten of gedronken, vooral bij zoete of kleverige dingen.

Hoe maakt u een Invisalign beugel schoon?

Reinig de beugel met water en zeep

De manier om de Invisalign beugel schoon te maken is door hem af te spoelen met lauw water en een beetje zeep. Borstelen aan de binnenkant met een zachte tandenborstel. Gebruik géén tandpasta! Dit schuurt meestal en geeft witte vlekken.

Gebruik een bruistablet

Voor een optimaal resultaat, gebruik bruistabletten voor bitjes of kunstgebitten, verkrijgbaar bij de drogist. Laat de beugels een paar minuten in een opgelost tabletje liggen.

Maak gebruik van onze ultrasone reiniger

Krijgt u de aligners niet meer goed schoon? Wij hebben een ultrasoon reinigingsbad waar de beugels een paar minuten in kunnen. Neemt u de beugel vooral mee als u langskomt.

Nog enkele tips die helpen de bitjes schoon te houden.

Verwijder de beugel voordat u eet of drinkt, behalve bij water. Dit voorkomt dat er voedselresten op de beugel achterblijven.

Bewaar de beugel op een veilige en schone plaats wanneer u hem niet draagt. Dit voorkomt dat er stof en bacteriën op komen. En dat de hond hem te grazen neemt (wij doen dit langer dan vandaag).

Gebruik nooit heet water om de beugel schoon te maken, dit kan de vorm van de beugel veranderen.

Vermijd het gebruik van harde tandenborstels, bleekmiddelen, azijn en andere agressieve schoonmaakmiddelen.

Conclusie

Het schoonmaken van de Invisalign beugel is net zo belangrijk als het schoonmaken van de tanden. Door de beugel dagelijks schoon te maken wordt opbouw van bacteriën en viezigheid voorkomen. Er zijn verschillende methoden om je beugel schoon te maken. Het makkelijkst is water, een zachte borstel en een beetje milde zeep!