Invisalign uitdoen tips

Invisalign beugel is een populaire methode om tanden te corrigeren zonder dat een traditionele metalen slotjes beugel gebruikt hoeven te worden. De doorzichtige beugel is comfortabeler en minder opvallend dan metalen beugels.

Een bijkomend voordeel van Invisalign onzichtbare beugel is dat deze uitneembaar is. Dit geeft je de vrijheid om te eten en drinken en maakt het poetsen veel makkelijker dan bij een metalen draad.

Echter, het uitnemen van de aligners kan soms lastig zijn en het is belangrijk om ze op de juiste manier te behandelen om ze goed te onderhouden. In dit artikel zullen we enkele tips geven voor het uitdoen van Invisalign beugels.

Wat zijn Invisalign beugels?

Het systeem bestaat uit een aantal bitjes die u in een bepaalde volgorde draagt. Het zijn kunststof bitjes die de tanden in de goede positie bewegen. Meestal heeft u elke 1-2 weken een nieuwe set bitjes. Het is voor bijna elke patiënt geschikt, voor kinderen en volwassenen.

Afhankelijk van de behandeling heeft u bitjes in het ondergebit en/of het bovengebit. Het kan gebruikt worden in beide kaken. Na de behandeling houdt u een nachtbeugel, meestal om de twee dagen om de tanen op hun plek te houden. Ondertanden en de voortanden hebben wel eens de neiging om over elkaar te bewegen.

Een behandeling duurt vanaf een paar maanden, meestal zo’n negen maanden en tot 1.5 jaar. Tanden moeten namelijk niet te snel verplaatst worden. Er zijn wereldwijd meer dan 8 miljoen patiënten behandeld. Het aanmeten gaat met een scan in plaats van ‘happen’ en ook worden er foto’s gemaakt van voor en na de behandeling.

Lees hier meer over de behandeling.

Scan van de mond en maken van plan

Techniek uitnemen

De eerste dagen is het even wennen. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het uitnemen van de aligners. Gebruik duim en wijsvinger om de aligners aan de achterkant van de mond voorzichtig los te maken. Trek vervolgens de aligner langzaam naar beneden en uit de mond.

Het is belangrijk om niet te hard te trekken of te buigen, omdat dit de aligner kan beschadigen. Probeer de aligners niet te verwijderen met je tong of tanden, omdat dit de aligner kan vervormen of breken.

Begin achteraan

Als u begint met het uitnemen van de aligners, begin dan aan de achterkant van de mond. Hierdoor voorkomt u dat de aligner vast komt te zitten tussen de andere tanden. Trek de aligner langzaam naar beneden en uit de mond. Als de aligner vastzit, gebruik dan de duim en wijsvinger om hem voorzichtig los te maken. U zult zien, na een paar weken gaat het als vanzelf.

Gebruik de juiste opbergmethode

Wanneer u uw Invisalign aligners uitdoet, is het het best om ze op de juiste manier op te bergen. Bewaar ze in het speciale opbergdoosje dat u hebt gekregen hebt. Dit doosje is ontworpen om de aligners het best te beschermen en voorkomt dat ze beschadigd raken.

 Zorg ervoor dat u het doosje altijd bij de hand hebt, zodat u de aligners veilig kunt opbergen wanneer u ze niet draagt. Leg de aligners nooit op een servet of tissue, omdat ze dan kunnen worden weggegooid of beschadigd. Het best worden ze niet in een broekzak bewaard. Heet gewassen bitjes vervormen compleet.

Reinig de aligners

Het is belangrijk om de Invisalign aligners regelmatig schoon te maken om bacteriën en vuil te verwijderen. Reinig de aligners elke dag met een zachte tandenborstel en lauw water. Gebruik geen tandpasta, omdat dit de aligners kan beschadigen. Als u de aligners niet draagt, spoel ze dan het best af met alleen water. Soms wordt gezegd een klein beetje azijn te gebruiken maar dat raden wij af. Er bestaat ene risico dat Eventueel kunt u een bruistablet gebruiken, verkrijgbaar bij de meeste drogisten.

Gebruik van hulpmiddelen

Als u merkt dat het moeilijk is om de aligners met de vingers uit te doen, zijn er hulpmiddelen die u kunt gebruiken om het proces gemakkelijker te maken.

U kunt ook een haakje of een pincet gebruiken om de aligners voorzichtig uit de mond te trekken. Zorg ervoor dat u de aligners niet te hard vastpakt en probeer ze niet te buigen of te vervormen. Daar kunnen ze scherpe randjes van krijgen wat weer wondjes aan het tandvlees kan veroorzaken.

 Verwijder de aligners voordat je gaat eten of drinken

Het is belangrijk om de Invisalign aligners uit te nemen voor het eten of drinken. Hierdoor voorkomt u dat etensresten vast komen te zitten tussen de tanden en de aligners. Als er voedsel achterblijft tussen je tanden en de aligners, kan dit leiden tot tandbederf en andere problemen.

Het is ook belangrijk om de aligners uit te nemen voordat u warme dranken drinkt, omdat de hitte de aligners kan vervormen.

Draag de aligners regelmatig

Hoewel de aligners uitneembaar zijn, is het belangrijk om ze regelmatig te dragen om de beste resultaten te bereiken. De beugel draag je gewoonlijk 22 uur per dag.

Als u de aligners te vaak uitdoet of te lang uit laat, kan dit leiden tot vertragingen in het behandelproces en kan het langer duren voordat u het gewenste resultaten bereikt.

Mondhygiëne

Zorg ervoor dat u het gebit goed schoonmaakt voordat u de aligners weer in doet. Poets met elektrische borstel, fluoride tandpasta om eventuele bacteriën of voedselresten te verwijderen.

Neem vooral contact op

Als u moeite hebt met het uitnemen van de Invisalign aligners, neem dan gerust contact op. We kunnen altijd ook controleren of de aligners goed passen en of er aanpassingen nodig zijn om de behandeling te optimaliseren. Een nieuw bitje is soms even pijnlijk maar meestal valt dit reuze mee.

Overige tips

Naast het uitnemen van de aligners, zijn er ook enkele belangrijke tips die je kunt volgen tijdens het dragen van de aligners. Hier zijn enkele aanvullende tips om in gedachten te houden:

Vermijd het drinken van koffie, thee en rode wijn of witte wijn

Koffie, thee en rode wijn kunnen de aligners verkleuren en vlekken veroorzaken. Het is dus belangrijk om deze dranken te vermijden tijdens het dragen van de aligners. We begrijpen dat het niet helemaal te voorkomen is, maar verwijder dan de aligners en spoel de mond met water voordat u ze weer in doet. Probeer het anders bij witte wijn te houden of na iets kleurrijks een glas water drinken.

Bewaar de Invisalign aligners op een veilige plaats

Wanneer u de bitjes uit gedaan heeft bewaar ze dan op een veilige plaats, zoals in de bijbehorende hoesjes. Laat ze niet onbeschermd liggen of in de buurt van huisdieren, omdat dit schade kan veroorzaken aan de aligners. U zou niet de eerste zijn van wie de hond de bitjes te grazen neemt.

Plan maaltijden en snacks

Het kan handig zijn om maaltijden en snacks van tevoren te plannen, zodat u de aligners op het juiste moment en zo min mogelijk kunt uitnemen. Zorg ervoor dat de snacks of maaltijden niet te lang duren, zodat u de aligners snel weer in kunt doen. Dit helpt om de aanbevolen draagtijd van de aligners te behouden en het behandelproces te optimaliseren.

Volg de instructies op

Uw behandelaar zal specifieke instructies geven over hoe u de Invisalign aligners moet dragen en hoe u ze moet onderhouden. Het is belangrijk om deze instructies nauwkeurig op te volgen om het beste eindresultaat te behalen.

Als u problemen ondervindt of vragen hebt over het dragen of onderhouden van uw Invisalign aligners, neem dan contact op. We kunnen u zo snel mogelijk beantwoorden. U mag uiteraard langskomen voor controle als u twijfelt.

Conclusie

 Het uitnemen van Invisalign aligners kan soms lastig zijn en is de eerste dagen wennen. Maar met de juiste techniek en hulpmiddelen kun je dit proces gemakkelijker maken. Het is belangrijk om de aligners regelmatig schoon te maken en op de juiste manier op te bergen om ze goed te onderhouden. Raadpleeg ons als u problemen hebt met het uitnemen van de aligners of als u vragen hebt over het behandelingstraject. Het volgen van de bovengenoemde tips kan helpen om de aligners gemakkelijk en veilig uit te nemen en de gewenste resultaten te bereiken.