Wat doet een mondhygiënist?

Mondgezondheid is de essentie van het voorkomen van gebitsproblemen. Een gezonde mond begint met een schone mond. De twee meest voorkomende problemen in de mond zijn tandbederf (ook wel cariës of gaatjes genoemd) en tandvleesontsteking. Deze zijn in grote mate te voorkomen én afhankelijk van een plaquevrije mond. 

Wat is een mondhygiënist?

Een van de zorgprofessionals die gespecialiseerd is in het onderhouden van een goede mondgezondheid is een mondhygiënist. Mondhygiënisten hebben een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd en mogen de beschermde titel mondhygiënist voeren. 

Sinds 2020 is er ook een registratie mogelijk in het BIG register, hetgeen staat voor de wet beroepen in individuele gezondheidszorg. Daarnaast is er een register voor bijscholing, het kwaliteitsregister mondhygiënisten. In dit artikel bespreken we wat een mondhygiënist doet en hoe deze u kan helpen om een goede mondgezondheid te behouden.

Mondhygienist bij Amstel Dental

Tandvleesaandoeningen

Gingivitis en parodontitis

Gezond tandvlees bloedt niet en is niet pijnlijk. Ook niet bij poetsen, stokereren of controle bij de tandarts. Ontstoken tandvlees, gingivitis genoemd, is een van de meest voorkomende gebitsproblemen. Symptomen zijn roodheid, pijn, bloeding, zwelling, vieze smaak en slechte adem. 

Bij sommige patiënten gaat ontsteking over in verlies van aanhechting in het bot. We spreken dan van parodontitis. De consequenties van parodontitis zijn onder andere loszittende tanden en kiezen terugtrekkend tandvlees. De laatste jaren komen steeds meer relaties tussen parodontitis en de algemene gezondheid naar boven. Bijvoorbeeld bij suikerziekte en hoge bloeddruk.

Wat doet een Mondhygiënist

Niet alle oorzaken van gingivitis of parodontitis zijn helemaal te controleren of in te dammen. Maar altijd speelt mondhygiëne een belangrijke rol. En een goede mondhygiëne is een factor die we wel in de hand hebben! Een mondhygiënist kan helpen de oorzaak van bloedend tandvlees te achterhalen en over de juiste behandeling uitgebreide voorlichting geven. 

Tandvleesaandoening is een veelvoorkomende oorzaak van bloedend tandvlees en een mondhygiënist kan de vroege tekenen van tandvleesaandoening herkennen en een behandelplan aanbevelen. 

Voor behandeling bij een mondhygiënist is geen verwijzing nodig. De mondhygiënist werkt vaak in opdracht van de tandarts en kan ook in opdracht van de tandarts röntgenfoto’s maken of kleine gaatjes vullen. Mits deze behandelingen binnen de bevoegdheden liggen van de mondhygiënist. Meestal is bezoek aan de tandarts nodig.

Wil je een bezoek aan een mondhygiënist in Amsterdam plannen? Maak dan een afspraak.

Onderzoek

Pocketsondering is een andere belangrijke taak die een mondhygiënist uitvoert. Het is een procedure waarbij de mondhygiënist de diepte van de ruimte tussen het tandvlees en de tand meet. Een gezonde pocketdiepte ligt meestal tussen de één en drie millimeter. Als de pocketdiepte meer dan drie millimeter is, kan dit een teken zijn van parodontitis. Een mondhygiënist kan pocketonderzoek uitvoeren om de vroege tekenen van parodontitis op te sporen en de juiste behandeling aan te bevelen.

Herkennen in een vroeg stadium

Parodontitis is een ernstige tandvleesaandoening die, indien onbehandeld, kan leiden tot tandverlies. Een mondhygiënist kan parodontitis helpen voorkomen door de vroege tekenen van de ziekte te identificeren en de juiste behandeling aan te bevelen. 

Instructie

Het wordt soms als belerend ervaren, maar is stiekem het belangrijkste onderdeel van bezoek aan de praktijk. Mondhygiënisten kunnen patiënten leren hoe ze op de juiste manier moeten poetsen en vooral tussen de tanden in reinigen. En de mondhygiënist is wegwijs in de enorme wereld van producten in het schap die kunnen helpen bij het handhaven van een goede mondgezondheid. 

Gebitsreiniging

Gebitsreiniging is de kerntaak van de behandeling bij de mondhygiënist. Tijdens een volledige gebitsreiniging verwijdert de mondhygiënist de opbouw van tandplak en tandsteen van de tanden. Tandplak is een kleverige laag die zich vormt op de tanden en die, indien onbehandeld, kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. 

Tandsteen is een verharde vorm van tandplak die niet meer door een borstel of andere middelen zelf kan worden verwijderd. Regelmatige gebitsreiniging door een mondhygiënist kan tandproblemen helpen voorkomen en uw tanden en tandvlees gezond houden.

Kortom, mondhygiënisten spelen een essentiële rol bij het in stand houden van een goede mondgezondheid. Heeft u last van bloedend tandvlees of andere gebitsproblemen, maak dan vandaag nog een afspraak met een mondhygiëniste voor de juiste behandeling en behoud van een goede mondgezondheid.