Unieke samenwerking tandarts en fysio
Bij praktijk Amstel Dental houden orofaciaal fysiotherapeut Paul Klaver en tandartsen Maarten Overgaauw en Lotte Stoiber een gecombineerd spreekuur.
Tijdens het gezamenlijke spreekuur kan op de juiste manier diagnose gesteld worden. Ook kan de behandeling met orofaciale fysiotherapie gestart worden. Als er behandeling van het gebit nodig is, of bijvoorbeeld een anti-knars beugel, dan bent u ook meteen bij het juiste adres.
Kaakklachten
Mensen met kaakklachten herkennen vaak dat de oorzaak van de pijn soms moeilijk aan te wijzen is. Kaakklachten kunnen verschillende oorzaken en symptomen hebben hebben. Bij de behandeling van dergelijke klachten kan ook de orofaciaal fysiotherapeut helpen. Dit ook om te onderzoeken of de klachten een oorzaak hebben anders dan van de tanden.
Cranio mandibulaire dysfunctie
Er zijn veel termen die voorbij komen als het gaat om specifieke klachten van kaakgewrichten en kauwspieren. Een veel gebruikte verzamelnaam voor klachten rond het kauwstelsel is TMD-klachten, wat staat voor temporo mandibulaire dysfunctie. Veel klachten hebben te maken met stress.
Het onderscheid wordt gevormd door te bepalen waar de pijn vandaan komt en wat de oorzaak is. Die kan namelijk in het hele hoofd halsgebied zitten.
Symptomen
Een groot deel van de Nederlandse bevolking zal een van de volgende klachten herkennen:
- Pijnlijke tanden
- Oorklachten
- Schouderklachten
- Kaakklachten
- Duizeligheid
- Oorsuizen
- Beperkte mondopening
- Abnormale slijtage van tanden en kiezen
- Tong persen
Oorzaken
- Overbelasting van het kauwstelsel
- Stress en spanning
- Klemmende kaak
Orofaciaal fysiotherapeut
Voor de juiste diagnose en behandeling is de opleiding en achtergrond van de fysiotherapeut belangrijk. Ook kennis van de relatie tussen kaakgewrichtsklachten en hoofdpijn/nekpijn en cecervicale wervelkolom zijn relevant.
Klachten kunnen veroorzaakt worden door te veel of te weinig beweeglijkheid van de spieren en gewrichten. Dit geldt ook voor de cervicale wervelkolom en de kaakgewrichten. Klemmen en knarsen is een voorbeeld van overmatige spanning van de kauwspieren.
Doel van de behandeling
Het doel van de behandeling is het doen verdwijnen van de klacht en het functioneren op dagelijkse basis te vergroten. Pijnvermindering en het aanleren van vaardigheden daarvoor door de patiënt zelf staan centraal.
Werkwijze
De orofaciaal fysiotherapeut inventariseert door middel van een vraaggesprek uw klachten. Daarna volgt een functieonderzoek. De orofaciale fysiotherapeut kijkt daarbij naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht is ontstaan.
Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt. De behandeling kan bestaan uit manuele- en mobiliserende technieken.
CRAFTA
Een crafta-therapeut richt zich op het behandelen van klachten in de nek-, hals- en kaakregio. Maar wat is crafta-therapie precies en voor wie is het bedoeld?
Wat is crafta-therapie?
CRAFTA betekent Cranio Faciale Therapy Academy. Crafta is een zeer gespecialiseerde opleiding in manueel therapie gericht op het behandelen van pijn en stoornissen in het gebied van het hoofd, de hals, de kaak en de nek. Daarnaast heeft de crafta-therapeut specifieke kennis van stoornissen aan de schedel.
Voor wie is crafta-therapie?
Een Crafta-therapeut onderzoekt en behandelt patiënten met de volgende klachten:
- kaak pijn, knakkende kaak, kauwstoornissen, beperkte mondopening
- tandenknarsen, klemmen, stoornissen in het contact tussen boven- en onderkaak
- onverklaarbare hoofdpijn
- hoofd pijn als gevolg van stoornissen in de nek-, kaak-, hoofd- en halsregio
- groeistoornissen, asymmetrische ontwikkeling en functionele problemen
- oog pijn, functionele oogklachten en coördinatie daarvan
- oorsuizen – verbonden met kaak- en nekbewegingen) – en pijn bij bijholteontstekingen
- duizeligheid, evenwichtsstoornissen, aangezichtspijn en aangezichtsverlamming.
Door de specifieke regio van deze problematiek werkt een crafta-therapeut nauw samen met tandartsen, huisartsen, KNO-artsen, kaakchirurgen, neurologen, orthodontisten, logopedisten en kinderartsen.
Wat doet een crafta-therapeut?
Een crafta-therapeut analyseert tijdens een eerste afspraak uitvoerig de klachten van de patiënt. Vervolgens kijkt de therapeut welke vorm van lichamelijk onderzoek nodig zal zijn.
In eerste instantie richt de crafta-therapeut zich op de functie van het nekgebied, het kaakgewricht, de schedel, de kauwspieren en het zenuwstelsel van het hoofd en gezichtsgebied.
Het doel hiervan is het vinden van stoornissen. Als deze gevonden worden, kan er behandelplan opgesteld worden om de storingen en pijnklachten te verminderen.
Hoe ziet een behandeling fysiotherapie eruit?
Tijdens de behandelingen wordt gebruik gemaakt van dry needling, manuele technieken, en ontspanningsoefeningen. Een afspraak duurt gemiddeld een half uur. Na twee tot vier behandelingen krijgt het programma meer vorm.
Dit kan doordat een gedeelte wordt bepaald door pijntabellen en vragenlijsten. De vragenlijsten worden ingevuld gedurende de behandelingsperiode. Verder krijgt de patiënt oefeningen voor thuis ter bevordering van de beweeglijkheid van de kaak.
Vergoeding
Voor behandelingen van de tandarts is er vergoeding indien u aanvullend verzekerd bent. De kosten voor eventuele behandeling kunnen u tijdens de afspraak aangegeven worden. De kosten voor een sessie kaakfysiotherapie bedragen 44,50. Dit wordt soms vergoed door een aanvullende verzekering.
Amstel Dental is er voor jong en oud
Kronen en bruggen, Amstel Dental doet alles voor een gaaf gebit
Wij helpen u aan de zorg die u nodig heeft. Kronen en bruggen zijn niet de enige behandelingen die de tandartsen van Amstel Dental verrichten. Wij zijn een veelzijdige en moderne tandartsenpraktijk en hebben alle tandheelkundige specialisaties en differentiaties in huis. Bij Amstel Dental heeft iedereen recht op goede mondzorg en een persoonlijke benadering.
Naast kronen en bruggen doen we onder meer facings, implantaten en periodieke controles. We maken kunstgebitten en verwijderen verstandskiezen.