De impact van voeding op uw mondgezondheid

Wat u eet, heeft een directe invloed op de gezondheid van uw tanden en tandvlees. Een gebalanceerd dieet ondersteunt niet alleen uw algehele welzijn, maar helpt ook tandbederf, tandvleesproblemen en tanderosie te voorkomen. In dit blog leggen we uit welke voedingsmiddelen bijdragen aan een gezonde mond en welke u beter kunt vermijden.

Bent u op zoek naar advies over mondgezondheid in Bussum, Naarden, Laren, Hilversum en Almere? De tandartsen van Amstel Dental staan klaar in onder meer om u te helpen bij het behouden van een gezond gebit.

1. Suiker: de grootste vijand van uw tanden

Suikerrijke producten vormen brandstof voor schadelijke bacteriën in de mond. Deze bacteriën zetten suikers om in zuren, die het tandglazuur aantasten en gaatjes veroorzaken. Vooral plakkerige en frequente suikersnacks zijn risicovol. De WHO adviseert om toegevoegde suikers te beperken tot minder dan 10% van de dagelijkse energie-inname. We adviseren daarom om niet meer dan 7 consumptiemomenten per dag te hebben.

2. Zure voeding en tanderosie

Zure voedingsmiddelen en dranken – zoals frisdrank, citrusfruit en sportdranken – kunnen het glazuur verzwakken. Dit proces heet erosie en maakt tanden gevoeliger en kwetsbaarder voor slijtage. Spoel de mond met water na consumptie van zure producten en wacht minstens 30 minuten met poetsen.

3. Voeding die beschermt: vezels, calcium en water

Groenten, fruit en volkorenproducten bevatten vezels die speekselproductie stimuleren. Speeksel neutraliseert zuren en spoelt voedselresten weg. Calciumrijke producten, zoals melk en yoghurt, versterken het tandglazuur. Water (liefst fluoriderijk) is de beste dorstlesser voor een gezonde mond.

4. Vitamines en ontstekingsremmende voeding

Een tekort aan vitamine C wordt in verband gebracht met bloedend tandvlees en vertraagde wondgenezing. Ook vitamine D speelt een rol bij botgezondheid en het immuunsysteem. Omega-3 vetzuren – te vinden in vette vis – zijn ontstekingsremmend en kunnen gunstig zijn bij parodontitis.

5. Wetenschappelijke onderbouwing

Een artikel toont bijvoorbeeld aan dat een dieet laag in suiker, rijk aan vezels en antioxidanten de mondgezondheid significant verbetert. Ook bleek dat patiënten met parodontitis baat hadden bij omega-3 suppletie in combinatie met professionele gebitsreiniging.

6. Tips voor een tandvriendelijk dieet

– Beperk suikers en zure tussendoortjes
– Eet tijdens vaste maaltijden
– Drink water in plaats van gezoete dranken
– Kies voor kauwgroenten zoals wortel en bleekselderij
– Zorg voor voldoende calcium en vitamine D
– Vermijd snacken gedurende de dag

Wilt u persoonlijk advies over voeding en mondgezondheid? Maak dan een afspraak bij een van onze praktijken in Bussum of Amsterdam. Bij Amstel Dental werken tandartsen en mondhygiënisten nauw samen om uw gebit gezond te houden.