MRA Beugel vergoeding

Vergoeding van de MRA-beugel bij obstructief slaapapneu: hoe zit het precies?

Bij de behandeling van het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS) kan een MRA-beugel (Mandibulair Repositie Apparaat) een effectief hulpmiddel zijn. Dit hulpmiddel, ook wel bekend als een snurkbeugel, zorgt ervoor dat de onderkaak iets naar voren wordt geduwd tijdens het slapen, zodat het zakkende weefsel in de keelholte minder snel de luchtweg blokkeert. De beugel wordt aangemeten bij de tandarts, in samenwerking met een longarts, neuroloog of KNO-arts. Het is bedoeld voor patiënten met lichte tot matige vormen van obstructief slaap apneu. Maar hoe zit het eigenlijk met de vergoeding van een MRA-beugel? Wat moet je regelen en waar moet u op letten?

 SomnoDent Avant

MRA-beugel vergoeding valt onder de basisverzekering

De MRA-beugel valt uitsluitend onder de basisverzekering als er sprake is van een door een longarts, een neuroloog of KNO-arts vastgestelde diagnose OSA (obstructief slaapapneusyndroom). Dat betekent dat u in aanmerking komt voor vergoeding als er daadwerkelijk obstructief slaapapneu is geconstateerd. Er geldt een grens vanuit de basisverzekering van AHI 5 of hoger.

Een ander belangrijk criterium is dat de tandartsbetrokken moet zijn bij de behandeling. Deze kaakchirurg moet bovendien een tandarts zorgverlener zijn, angesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde, en onderdeel uitmaken van het behandeltraject via een gecontracteerde zorgverlener. Amstel Dental gebruikt hiervoor Somnomed.

Kosten MRA beugel

Als u geen slaaponderzoek wenst te ondergaan kunt u ook het MRA uiteraard ook zonder vergoeding te nemen. Een vrije keuze MRA beugel kost ongeveer 1000 euro in 2025. Deze kan eventueel wel vergoed worden door uw eventuele aanvullende tandartsverzekering.


Eigen risico en eigen bijdrage

De vergoeding van de MRA-beugel komt uit de basisverzekering, maar u betaalt wel het verplichte eigen risico (in 2025 nog vastgesteld €385 per jaar). Als u heeft gekozen voor een vrijwillig eigen risico, dan telt dat bedrag ook mee voordat de vergoeding wordt uitgekeerd. U heeft dan meestal een lagere premie. Meestal is het eigen risico reeds gebruikt bij het slaaponderzoek.

Aan het einde van het jaar is het goed om op te letten in welk jaar het MRA gemaakt wordt. Meestal geldt dat MRA’s die voor december worden aangemeten nog in hetzelfde jaar worden geplaatst.

In sommige gevallen geldt daarnaast een eigen bijdrage, vooral als je gebruikmaakt van een niet-gecontracteerde leverancier of als het hulpmiddel duurder is dan het maximum bedrag waarvoor de verzekering vergoed.

MRA beugel bij Amstel Dental

Akkoordverklaring en toestemming nodig

Een akkoordverklaring is een schriftelijke bevestiging van je zorgverzekering waarin staat dat je behandeling vergoed wordt. Als je een MRA-beugel nodig hebt, moet je zorgverlenereze akkoordverklaring opsturen. Daarbij moet worden aangetoond dat er sprake is van een medisch noodzakelijke behandeling op basis van de diagnose OSA.

Als je later een nieuw hulpmiddel moet aanvragen, bijvoorbeeld omdat je beugel niet meer goed werkt, heb je vaak opnieuw een nieuwe akkoordverklaring nodig. Ook hier geldt: zonder toestemming geen vergoeding.



Wanneer kom je in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor vergoeding, moet:

  • De diagnose obstructief slaapapneu (OSA) is vastgesteld door een longarts of KNO-arts.
  • Er sprake zijn van lichte tot matige OSA waarbij een MRA-beugel medisch geschikt is.
  • De behandeling uitgevoerd worden door een erkend zorgverlener, zoals Amstel Dental.
  • De leverancier met de zorgverzekering een contract heeft, zoals bij Amstel Dental via Somnomed het geval is (behalve bij ONVZ, daar is in 2025 geen contract mee).

Hulpmiddel vervangen of vernieuwen

Een nieuw hulpmiddel aanvragen is soms nodig als de beugel versleten is of niet meer goed past. Bij de meeste verzekeraars wordt de MRA eens in de 5 jaar door de verzekering vergoed. Bij sommige verzekeraars is dat eens in de 3 jaar. Deze gegevens zijn ook aan verandering onderhevig.

MRA beugels aanmeten met scanner

Gecontracteerde vs. niet-gecontracteerde zorgverleners

Als je bij ons gecontracteerde leverancier kiest voor je MRA-beugel, dan heb je doorgaans recht op volledige vergoeding van het hulpmiddel (met aftrek van het verplichte eigen risico en eventueel het vrijwillig eigen risico). Het is dus belangrijk om vooraf te controleren of uw zorgverzekeraar een contract heeft met de leverancier waar u naartoe wilt. Op die manier voorkomt u dat u zelf een hogere bijdrage moet betalen. Wij werken op dit moment samen met alle verzekeraars met uitzondering van ONVZ.

Kiest u voor een niet-gecontracteerde leverancier, dan geldt er vaak een maximum bedrag waarvoor de verzekering vergoed, en moet u mogelijk een deel zelf betalen. Bovendien is in dat geval altijd een akkoordverklaring rechtstreeks van de verzekeraar nodig, waarin toestemming wordt gegeven voor de vergoeding. Zonder toestemming loopt u het risico dat de kosten niet vergoed worden.


Conclusie

De vergoeding van een MRA-beugel bij obstructief slaapapneu is goed geregeld in Nederland, mits u aan de voorwaarden voldoet. Kies r voor een gecontracteerde zorgverlener, laat de diagnose stellen door een longarts, neuroloog of KNO-arts, en zorg dat een erkende tandarts zoals bij Amstel Dental bij de behandeling betrokken is. Zo worden onverwachte kosten voorkomen en weet u zeker dat u binnen de grenzen van de basisverzekering blijft.

Controleer altijd uw zorgverzekering en de bijbehorende voorwaarden, zodat u precies weet wanneer u toestemming nodig heeft, wat er wordt vergoed, en of er sprake is van een eigen bijdrage. Met een goede voorbereiding en de juiste medische begeleiding, kan een MRA-beugel een wereld van verschil maken voor je nachtrust én uw gezondheid.


Wilt u hulp bij het aanvragen van een akkoordverklaring of heeft u vragen over uw specifieke polis? Neem dan contact op met Amstel Dental.