Alle specialisaties
gewoon bij uw eigen
Tandarts

Maak een afspraak

Mondhygiënist in Amsterdam

Als het gaat om de gezondheid van het gebit, is gelukkig de regelmatige controle bij de tandarts aardig ingeburgerd. In de hele zorg geldt de aloude wijsheid dat voorkomen beter is dan genezen. Ook wat betreft het gebit werkt dit zo, eigenlijk hoe minder behandeling van de tandarts nodig is, hoe beter.. De rol van een mondhygiënist bij het behouden van een optimale mondgezondheid wordt echter vaak over het hoofd gezien. In dit artikel gaan we dieper in op het beroep van mondhygiënist en hun rol de tandartspraktijk.

Wat is een mondhygienist?

Laten we eerst uitleggen wat het beroep mondhygiënist is. Een mondhygiënist is een gediplomeerde mondzorgprofessional die gespecialiseerd is in preventieve tandheelkundige zorg.

In onze tandartspraktijk is onze mondhygiëniste een onmisbaar lid van ons team. Zij werken nauw samen met onze tandartsen om ervoor te zorgen dat onze patiënten niet alleen een gezonde mond krijgen, maar die ook behouden. Mondhygiëne is altijd onderdeel van het behandelplan van de tandarts. Veel tandarts behandelingen zijn pas goed uit te voeren als de mondverzorging op peil is.

Er zijn tegenwoordig geavanceerde tandarts behandelingen mogelijk, maar die hebben strenge eisen als het gaat om preventieve mondzorg.

We hebben recent een inhoudelijk blog artikel gescheven met als titel: “Wat doet een mondhygienist“, wellicht fijn om te lezen.

Opleiding en titel.

De hbo opleiding mondzorgkunde is vier jaar fulltime. Na het afronden van de hbo opleiding mondzorgkunde is men bevoegd de beschermde titel mondhygiënist te voeren.

Sinds 2020 is de titel geregistreerd-mondhygiënist tijdelijk opgenomen in de wet BIG (beroepen individuele gezondheidszorg). De wet BIG legt onder andere vast wie welke taken zelfstandig uitvoeren mag in de zorg en waar de bevoegdheden liggen. Alleen zorgverleners die in het register ingeschreven staan, mogen een beschermde titel voeren zoals die in de wet staat genoemd.

Kwaliteitsregister mondhygiënisten.

 Het kwaliteitsregister mondhygiënisten is een instituut waarbij mondhygiënisten ingeschreven staan die aantoonbaar bijscholing volgen.

 Wat doet een mondhygiënist?

Met preventie bedoelen we het voorkomen van de meest voorkomende problemen: tandvleesontstekingen en gaatjes (cariës). Een van de belangrijkste taken van een mondhygiënist is daarmee het reinigen van de tanden. Dit omvat het verwijderen van tandplak en tandsteen, evenals het polijsten van de tanden om oppervlaktevlekken te verwijderen. Dit kan desgewenst ook met verdoving. Tijdens het reinigingsproces controleert onze mondhygiëniste ook op tekenen van tandbederf (cariës) of tandvleesaandoeningen. Ook het aanbrengen van fluoride op plekken waar gaatjes kunnen ontstaan hoort bij de taken van de mondhygiënist. Zo nodig volgt een verwijzing naar de tandarts.

Onderzoek

 Een andere belangrijke rol van een mondhygiënist is het onderzoeken van patiënten op tekenen van tandvleesaandoeningen. Dit omvat het zoeken naar zwelling of roodheid in het tandvlees, vieze smaak, slechte adem of pijnlijk tandvlees. Dit is vaak door een meting van de ruimte tussen de tand en het tandvlees, ook wel pocket genoemd. Maar kan bijvoorbeeld ook bacterieel onderzoek omvatten.

Voorlichting

Naast het reinigen van het gebit is een van de belangrijkste taken het uitleggen hoe patiënten zelf de mond goed dagelijks reinigen. Dit is in principe altijd met een elektrsiche tandenborstel en middelen zoals floss, ragers en stokers. Dit kan best lastig zijn. De mondhygiënist richt zich ook op voedingsgewoonten en geeft daarbij voorlichting. Zo kan de mondhygiënist gebruik maken van een voedingsdagboek.

Röntgenfoto’s

 Mondhygiënisten zijn ook opgeleid om röntgenfoto’s te maken, die waardevolle informatie kunnen geven over de gezondheid van de tanden en het tandvlees van een patiënt. Deze kunnen onze tandartsen en mondhygiënisten helpen gaatjes, botverlies en andere gebitsproblemen te identificeren die met het blote ook niet zichtbaar zijn.

Parodontoloog

 Soms is verwijzing nodig naar een parodontoloog. Dat is een tandarts met een extra specialisatie van 3 jaar op tandvlees gerelateerde problemen. Mondhygiënisten werken vaak samen met de parodontoloog. In onze eigen praktijk zijn verschillende mondhygiënisten aanwezig en een parodontoloog.

Persoonlijke zorg 

Een van de dingen die onze mondhygiënist onderscheidt, is hun toewijding aan persoonlijke zorg. Ze nemen de tijd om elke patiënt en hun unieke tandheelkundige behoeften te leren kennen en passen hun aanpak daarop aan. Hierdoor kunnen zij zorg op maat bieden die gericht is op het bevorderen van een optimale mondgezondheid.

Als een patiënt bijvoorbeeld een voorgeschiedenis van tandvleesaandoeningen heeft, zal onze mondhygiëniste een persoonlijk behandelplan opstellen om de aandoening te behandelen. Dit kan inhouden dat er vaker moet worden schoongemaakt, dat er speciale mondspoelingen moeten worden gebruikt en dat er andere maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat de aandoening verergert.

 Gevoelige tanden

Evenzo, als een patiënt gevoelige tanden heeft, zal onze mondhygiënist stappen ondernemen om ongemak tijdens het poetsen tot een minimum te beperken. Dit kan het gebruik van verdoving of het aanbrengen van middelen die de gevoeligheid te verminderen.

Uiteindelijk is het doel van onze mondhygiëniste om onze patiënten te helpen een optimale tandgezondheid te bereiken en te behouden. Door gepersonaliseerde zorg, onderwijs en regelmatig onderhoud aan te bieden, spelen ze een cruciale rol bij het voorkomen van gebitsproblemen voordat ze ernstiger worden.

Conclusie.

Kortom, het beroep van mondhygiënist is een essentieel onderdeel van onze eigen praktijk. U kunt dan ook bij onze mondhygiënist terecht. Er is daarvoor geen verwijzing nodig. Eerst volgt een kennismaking, waarna de staat van het gebit besproken wordt. Als de gebitssituatie het toe laat kan reiniging meteen. Het kan ook zijn dat eerst bezoek bij de tandarts nodig is voor een behandelplan.

Kosten gebitsreiniging

De tarieven voor tandheelkunde worden landelijk door de overheid vastgesteld. De kosten van een gebitsreiniging hangt af van de hoeveelheid werk. Over het algemeen is dit tussen de 70 en 150 euro. Voor de behandeling kan een schatting gegeven worden.  Wist u trouwens dat de tandheelkundige zorg  voor kinderen  vanuit de basisverzekering vergoed?  Een goede mondhygiëne kan niet vroeg genoeg beginnen.

Onze voordelen:

Moderne praktijk met nieuwste technieken

Specialisten op elk vakgebied in huis

Ruime openingstijden, ook ’s avonds en in het weekeinde.

Persoonlijke benadering

In termijnen betalen mogelijk

Met een gezond gebit lacht u de wereld tegemoet