Tandenpoetsen met baking soda

Baking Soda of Charcoal

Als alternatief op tandpasta bestaat poetsen met baking soda of houtskool tandpasta’s. Er zijn veel tandpasta’s met houtskool of baking soda bestanddelen beschikbaar. Ook kunnen pasta’s kunnen zelf gemaakt worden. Daarvoor bestaan allerlei recepten op internet. De tandartsen van Amstel Dental raden het gebruik daarvan echter af. Charcoal en baking soda zouden de tanden witter maken. Dit gebeurt echter niet: het schrobt misschien alleen vervuiling (aanslag) weg. Helaas kleven er ook nadelen aan het poetsen met baking soda of houtskool.

Tandenpoetsen met baking soda of charcoal

Nadelen tandenpoetsen met making soda of charcoal

Er is ten eerste ook een kans op te veel schrobben: schade aan tandvlees en erosie van glazuur. Daarnaast: de al of niet zelfgemaakte pasta’s bevatten meestal geen fluoride, terwijl dat het belangrijkste bestanddeel van tandpasta is. Fluoride beschermt de tanden tegen gaatjes. Gaatjes ontstaan doordat zuren die door bacteriën geproduceerd worden uit suiker de tand oplossen. Fluoride remt dat proces en helpt tanden herstellen van zo’n zuuraanval als die geweest is. Fluoride maakt met name bij de doorbraak het glazuur sterker, waardoor tanden minder vatbaar zijn voor gaatjes. Voor de rest bevattandpasta voornamelijk middelen die lekker smaken en smering geven. 

Wittere tanden

Voor het witter maken van tanden bestaan methoden die veilig en effectief uitgevoerd kunnen worden. De tandarts of mondhygiënist legt graag de mogelijkheden uit. Zo kan soms een gebitsreiniging volstaan. Met name bij aanslag geeft dit een enorm verschil. Aanslag is verkleuring van buitenaf; denk aan: koffie, thee, roken, wijn, kruiden etcetera. Ook tandsteen (verkalkte tandplak) kan er geel of bruin uitzien. Na een professionele gebitsreiniging zijn de tanden weer zichtbaar zoals ze zijn. Als er daarna de wens bestaat om de tanden witter te krijgen zijn er een aantal mogelijkheden.

Effectief en veilig bleken

Tanden bleken bijvoorbeeld geeft veelal een goed resultaat. Als het op een juiste wijze wordt uitgevoerd is bleken niet schadelijk. De tandartsen van Amstel Dental voeren al jaren regelmatig bleekbehandelingen uit. Zij beoordelen eerst of uw tanden geschikt zijn voor bleken. Dit is overigens meestal zo, behalve als er bijvoorbeeld veel vullingen in de tanden zijn. Ook gebruiken wij de meest onderzocht en effectieve methode. De tandarts legt altijd individueel aan u uit hoe het bleken het best en veilig uitgevoerd kan worden. 

Facings

Soms bieden facings of kronen de uitkomst. Dat zijn schildjes van keramiek of composiet. Bijvoorbeeld bij beschadigde tanden door bijvoorbeeld een ongeluk of tanden die niet helemaal goed ontwikkeld zijn kunnen facings de mooiste oplossing bieden.

Onderzoek naar tandenpoetsen met Baking Soda

Het gebruik van baking soda is wetenschappelijk onderzocht. Diverse studies die het resultaat van poetsen met baking soda hebben vergeleken met normale tandpasta laten geen noemenswaardig blekend effect zien. Er is een vergelijkbaar effect op het verwijderen van plak. De vraag is of dat door het poetsen of de borstel komt. Ook is onderzocht dat poetsen zonder überhaupt enige pasta ook veel plaque verwijdert.  De meeste studies vergelijken overigens tandpasta’s met baking soda bestanddelen. Niet pure baking soda. 

Naast baking soda zou ook poetsen met charcoal (houtskool) tandpasta’s een wittend effect kunnen hebben. De tandartsen van Amstel Dental raden poetsen met charcoal tandpasta af.  Het heeft geen wezenlijk effect en kan wel degelijk schadelijk zijn door erosie en gebrek aan fluoride. 

Onderzoek naar tandenpoetsen met Charcoal

Ook het gebruik van charcoal tandpasta’s is wetenschappelijk onderzocht. De belangrijkste vragen daarbij zijn: heeft het poetsen met charcoal een blekend effect? En: is het poetsen met charcoal tandpasta schadelijk? 

Diverse studies die charcoal tandpasta’s hebben vergeleken met normale tandpasta laten geen noemenswaardig blekend effect zien. Het lijkt erop dat door de ruwigheid van de bestanddelen aangekoekt vuil wordt weggeschrobd. Daardoor kan een tand weliswaar wat witter lijken dan voor het poetsen maar bleken is het niet. 

Sommige studies laten zien dat de randjes van vullingen juist verkleuren door het gebruik van charcoal tandpasta. Het kan dus ook een averechts effect hebben!

De ruwigheid van charcoal pasta doet tandartsen vrezen dat het glazuur beschadigd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld ook door te hard poetsen. Dit proces heet erosie van glazuur. Bijna alle studies onderzoeken ook het effect van charcoal op de hardheid van het glazuuroppervlak. De resultaten hiervan verschillen. De verrichte onderzoeken zijn allemaal vrij beperkt: er is maar voor een korte periode gepoetst met weinig mensen of getrokken tanden. Tevens zijn er geen omvattende onderzoeken – zogeheten systematic reviews of meta analyses – die de betrouwbaarheid van onderzoeken beoordelen.